виж галерията Кметът д-р Атанас Камбитов  се поклони пред паметта на

...
виж галерията
Кметът д-р Атанас Камбитов  се поклони пред паметта на
Коментари Харесай

Благоевград се преклони пред паметта на Дякона

виж галерията Кметът доктор Атанас Камбитов  се поклони пред паметта на Дякона по време на възпоменателна гала на площад " Васил Левски “. По време на възпоменателната гала във връзка 146 години от обесването на Апостола глава сведоха още Даниела Савеклиева- депутат от 44-то Народно заседание,областният шеф Бисер Михайлов, зам.-областният Иван Стоянов, Радослав Тасков- ръководител на ОбС- Благоевград, публичният медиатор на община Благоевград- доц.д-р Валентин Василев, заместник- кметът Христина Шопова, представители на културни институти и политически партии, общественици, възпитаници, жители.

Възпитаници на ПГСАГ " Васил Левски “ припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния воин, отдал живота си за Свободна България.

Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Той е известен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни битки. Той е идеолог и уредник на българската национална гражданска война, създател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Известен е и като Апостола на свободата поради организирането и създаването на тактиката за освобождение на България от османско робство. Неговата фантазия е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, без значение от етническата си и религиозна принадлежност.

На 27 декември 1872 година Васил Левски е хванат от турската полиция в региона на Къкринското ханче. Присъдата издадена на Апостола е гибел посредством обесване, издадена на 14 януари 1873 година и изпълнена на днешната  дата през 1873 година в покрайнините на София. В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като  в изповедта си споделя: " Каквото съм правил, в изгода народу е ".

Вечни ще са словата на Апостола в предсмъртното му писмо: " Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. “
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР